29 Apr
Vakantiegeld tijdens de coronacrisis.

Vakantiegeld tijdens de coronacrisis.

1 op de 3 Nederlanders besteedt zijn vakantiegeld ook werkelijk aan zijn vakantie. Wat doe jij ermee?
Heb jij het al binnen of komt het in mei of juni? We hebben het natuurlijk over je vakantiegeld. Jaarlijks heb je recht op een vakantiebijslag van minimaal 8% van je bruto salaris. Is er op jouw werk een speciale regeling van kracht zoals het Individueel Keuzebudget (IKB), dan is het vakantiegeld soms daarin opgenomen. Je kunt dan zelf bepalen óf, hoeveel en wanneer je het laat uitkeren. De afspraken over de uitbetaling van je vakantiegeld vind je terug in je cao.

De coronacrisis
Ten tijde van het verschijnen van dit artikel heerst het Coronavirus nog en is het onzeker hoe de vakanties er uit gaan zien. Kunnen we nog op vakantie? Waar kunnen we heen? 2020 zou wel eens het jaar kunnen worden waarin het vakantiegeld op een andere manier wordt besteed dan aan een vakantie. 
Ook gaan er stemmen op bij bedrijven die het financieel zwaar hebben om het uitbetalen van het vakantiegeld uit te stellen. Volgens de FNV geen wenselijke situatie waar alleen in situaties van hele hoge nood over te praten valt.

Wat doet Nederland normaliter met zijn vakantiegeld?
Een derde van de Nederlanders gebruikt het vakantiegeld ook werkelijk voor vakantie. 43% van alle vakantiegangers zegt niet weg te kunnen zonder deze uitkering. 20% van de Nederlanders zet het vakantiegeld op een spaarrekening en 14% gebruikt het om schulden of achterstallige rekeningen mee te betalen. Anderen gebruiken het geld voor grote uitgaven, hobby’s of een dagje weg.

Aan de andere kant geeft 25% aan dat de vakantie een luxeproduct is en als zodanig bovenaan de bezuinigingslijst staat.

Het Nibud becijferde dat 1 op de 5 Nederlanders thuis blijft tijdens zijn vakantie. Van de huishoudens met een inkomen lager dan 1.500 euro netto per maand gaat ruim de helft (52%) op vakantie. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat een vakantie behoorlijk prijzig is. Het merendeel van de huishoudens die vorig jaar op zomervakantie gingen, gaven 1000 tot 2500 euro uit aan hun vakantie.