Individueel budget

Kies voor geld, vrije tijd of duurzame inzetbaarheid

Ervaringen met het Individueel budget

Vakantiegeld in september

foto_04.pngJohan (34): “Mijn vriendin en ik maken graag mooie reizen naar verre landen. We hebben geen kinderen en zijn daarom niet gebonden aan schoolvakanties. We gaan meestal pas in september of oktober op zomervakantie. In de oude situatie kreeg ik mijn vakantiegeld in mei. Nu laat ik mijn vakantiegeld uitbetalen in september. In die vier extra maanden heb ik een leuk bedrag gespaard. Volgend jaar willen we een maand weg. Ik laat mijn IKB dan deels in geld en deels in dagen uitkeren. De precieze bestemming is nog niet bekend, maar we gaan zeker richting Azië en Australië. Ik ga dat doen van mijn IKB van volgend jaar. Het is jammer dat je je budget niet kunt doorschuiven naar een volgend jaar, anders gingen we 2 maanden aan een stuk op reis.

Door deze regeling heb ik ook meer inzicht gekregen in mijn eigen situatie. Ik had bijvoorbeeld geen idee wat een verlofdag kost. Ik vond het schokkend hoe kostbaar dat is. Maar goed, daar voel ik niets van als ik volgend jaar over het strand van Bali wandel.”

 

 

Zelf kiezenfoto_05.png

Ria (52): “Toen er sprake van was dat het IKB werd ingevoerd, was er meteen onrust op onze afdeling. Ik hoorde mijn collega’s praten over een ‘bijzonder belastingtarief’. Daar kreeg ik het ook benauwd van. Ik heb meteen navraag gedaan bij HR en daar vertelden ze me dat je nooit meer belasting gaat betalen dan voor de invoering van het IKB. Sterker nog, het IKB kan fiscale voordelen opleveren. Langzaam maar zeker zijn zelfs mijn collega’s enthousiast geworden over deze regeling. Er is ook eigenlijk niet zoveel veranderd. Je krijgt precies hetzelfde als eerst, alleen mag je nu zelf kiezen in welke vorm.”

 

Een overgangsjaar

foto_09_0.pngSemi (27): “Dat is raar hè, als je de vrijheid krijgt om te kiezen weet je ineens niet wat je moet doen. Misschien komt dat wel omdat er het afgelopen jaar al zoveel voor mij is veranderd. Ik ben getrouwd, we zijn verhuisd en over een half jaar verwachten we ons eerste kindje. Er gebeurt zoveel, dat ik het moeilijk vind om hier een juiste keuze in te maken. Ik laat mijn IKB nu 2 keer per jaar uitkeren: in mei als vakantiegeld en in december als eindejaarsuitkering. Dit jaar zie ik als overgangsjaar. Mocht ik volgend jaar extra vrije dagen nodig hebben of een opleiding willen volgen, dan kan ik dat ook zó weer aanpassen. De meesten van mijn collega’s hebben hetzelfde gekozen als ik, maar er zijn er ook die nu al kiezen voor vrije dagen. Ik ga goed in de gaten houden hoe hun dat bevalt.”

 

Een opleiding als loopbaancoachfoto_08.png

Carmen (31): “Ik werk al zeven jaar op de financiële administratie, maar het laatste jaar ben ik me aan het oriënteren op een baan in de loopbaancoaching. Omdat een carrière in die richting geen verband houdt met mijn huidige baan, wordt deze opleiding niet door mijn werkgever vergoed. Met het IKB kan ik het bedrag voor deze opleiding bruto betalen. Dat scheelt me een hoop geld. Doordat ik voor deze opleiding kies, is er haast geen geld meer over voor andere dingen. Ik ontvang nu bijvoorbeeld geen vakantiegeld, maar dat heb ik er graag voor over. Ik heb trouwens toch geen tijd om op vakantie te gaan. Ik moet studeren.”

 

Verlof voor mantelzorg

Willefoto_12.pngmijn: “Vijf jaar geleden jaar is er bij mijn moeder dementie geconstateerd. In die eerste jaren kon mijn vader de zorg goed aan. Hij is nog fit en mijn moeder mankeerde in die tijd nog niet zoveel. De laatste twee jaar ging zij echter zienderogen achteruit. Mijn vader durfde haar op het laatst niet meer alleen te laten omdat ze de ene keer vergat de kraan uit te draaien en de andere keer de deur uitliep zonder dat ze wist waarheen. We zijn op zoek gegaan naar passende zorg, maar daar ging wel wat tijd overheen. Al bij al duurde het een half jaar voordat mijn moeder in een verzorgingshuis terechtkon. In die periode heb ik extra vrije dagen gekocht via mijn IKB. Inmiddels gaat het zo slecht met mijn moeder dat ze me nauwelijks meer herkent. Ik vind het waardevol dat we nog wel samen tijd hebben kunnen doorbrengen in een periode dat het nog goed met haar ging.”