Pensioen

Wat je moet weten over je oudedag

Pensioen

Wat is pensioen?

Pensioen is het inkomen dat je ontvangt als je stopt met werken. Het bestaat uit drie delen:

  • AOW, de uitkering die je van de overheid krijgt
  • werkgeverspensioen, het deel dat je spaart via het pensioenfonds van je werk
  • een aanvullend deel dat je zelf regelt

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met de opbouw van je pensioen. Zeker als je na je werkende leven ongeveer hetzelfde wilt kunnen uitgeven. De AOW is een basispensioen. Iedereen die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft er recht op. De komende jaren wordt de AOW-leeftijd langzaamaan opgeschroefd (66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021). Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. In 2022 is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. In 2023 blijft de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Je ontvangt jouw eerste AOW-pensioen vanaf de dag waarop je jouw AOW-leeftijd bereikt. Jouw AOW-leeftijd hangt af van uw geboortedatum.

Als je meedoet aan de pensioenregeling van je werk, dan ontvang je na je pensioen een bedrag bovenop je AOW. De hoogte hiervan verschilt per pensioenregeling.

Reiken je toekomstplannen verder dan je pensioenpotje? Dan is het verstandig zelf extra pensioen op te bouwen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met extra pensioensparen, een lijfrentepolis of door te beleggen.

Wat betaal je aan pensioen?
Ieder jaar dat je werkt, bouw je pensioen op. Hoeveel je opbouwt, is afhankelijk van je salaris. Wie minder werkt, ontvangt minder salaris en bouwt dus minder pensioen op. Het exacte bedrag dat jij aan pensioenpremie betaalt, kun je opvragen bij jouw pensioenfonds.