13 Feb
Onboarding. Zo voel je je snel thuis.

Onboarding. Zo voel je je snel thuis.

Niet alleen voor jou maar ook voor je werkgever is het belangrijk dat je je zo snel mogelijk thuis voelt op je nieuwe werkplek. 20 tot 40% van de nieuwe werknemers is binnen 2 jaar weer weg. En dat terwijl de wervingskosten van een nieuwe werknemer gemiddeld een jaarsalaris bedragen. Dat vraagt om een gedegen introductieprogramma. Hoe sneller je op je plek zit, hoe productiever je bent.

Wat kan je werkgever je bieden? Veel organisaties houden het bij 1 introductiedag. Hierbij krijg je een hoop informatie in 1 keer te verstouwen. 80% daarvan blijft niet hangen. Beter is het om nieuwe mensen gedurende 90 tot 100 dagen te ondersteunen tijdens een onboarding-programma. Tijdens deze periode wordt duidelijk wat jouw werkgever van jou verwacht en wat jij van hem mag verwachten. Daarnaast is er natuurlijk aandacht voor normen, waarden, regels en procedures. Maar ook de klanten van de organisatie komen aan bod. Het is zinvol om tussentijds te evalueren. Kun je vooruit met de informatie die je inmiddels hebt gekregen? Die vraag moet je werkgever zichzelf ook stellen.

Het opbouwen van een netwerk is ook een belangrijk onderdeel van onboarding. Als je de mensen kent met wie jij moet samenwerken, voel je je prettig en kun je je bijdrage leveren. Een geautomatiseerde omgeving kan hierbij een belemmering zijn. Via de computer leer je je nieuwe collega’s immers niet kennen. Vraag je werkgever eventueel een levensechte kennismaking met je nieuwe collega’s te organiseren. Niemand neemt je kwalijk als je niet alles weet.

Toon interesse en durf te vragen. Als je nieuw bent, kun je verhelderende inzichten hebben. Misschien schud je je nieuwe collega’s wel wakker en creëer je ruimte voor innovatie. Er bestaan ook apps die je meenemen door het onboarding-proces, zoals Appical en HR Onboard. Hiermee kan je nieuwe werkgever je volledig bijpraten.