Duurzame inzetbaarheid

Lang en gezond werken

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid van werknemers gaat over meer dan tot op welke leeftijd je zou willen en kunnen doorwerken. Het gaat ook over gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling. Als je deze zaken optelt dan krijg je meer werkplezier, minder werkverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.

Gezondheid is een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid. Gelukkig lijkt het goed te gaan met de gezondheid van de Nederlandse werknemer. Volgens Arbobalans beoordeelt 91% van de werknemers zijn eigen gezondheid als ‘goed tot uitstekend’. Bij werknemers boven de 55 is dat nog altijd 87%.

Bij gezondheid hoort bewegen. De meeste werkzaamheden vragen echter weinig beweging. Nederlanders tussen de 12 en 64 jaar zitten gemiddeld 7,1 uur per dag. Langdurig zitten verhoogt het risico op gezondheidsklachten. Dat is zelfs zo wanneer je in je vrije tijd wél voldoende beweegt. Bij zittend werk is het daarom aan te raden om over de dag meerdere beweegmomenten in te lassen. Het beste is om ieder half uur even op te staan.

Regelmatig bewegen vermindert het risico op onder meer beroertes, hart- en vaatziekten, diabetes (type 2), darmkanker en een hoge bloeddruk. Als je voldoende beweegt dan blijf je op gewicht. Bovendien loop je  minder risico op chronische ziekten en daardoor verzuim je minder.