Relatieproblemen en rouwverwerking

Relatieproblemen

Zo’n 70% van de Nederlanders zegt wel eens relatieproblemen te hebben. Uit  ander onderzoek blijkt dat het werk volgens 26% van de ondervraagden zorgt voor spanningen in hun relatie. 18% vindt juist dat de carrière van zijn of haar partner problemen veroorzaakt.

Door een druk leven kun je uit elkaar groeien, maar werk is lang niet altijd niet de enige oorzaak van een relatiedip. Stellen die langer samen zijn, kunnen van elkaar vervreemden. Wat eerst zo bijzonder en aantrekkelijk was aan de ander, is nu ineens een bron van ergernis. Ook grote veranderingen zoals het krijgen van kinderen, een verhuizing of financiële problemen, kunnen de relatie onder druk zetten.

Als je gelukkig bent in je relatie kun je ook beter omgaan met andere gebeurtenissen in je leven. Maar het gaat vaak niet vanzelf. Een goede relatie is als een plant: hij heeft altijd voeding, licht en water nodig. In een relatie betekent dat dat je tijd en aandacht voor elkaar moet hebben. 

Relatieproblemen veroorzaken stress, maar ze bieden je ook de kans om jezelf te ontwikkelen en de relatie te verdiepen. In een ideale relatie heb je ruimte voor jezelf maar is er ook sprake van verbinding.

Scheiding

Helaas lukt het niet altijd om relatieproblemen het hoofd te bieden. Dan kun je concluderen dat het beter is om uit elkaar te gaan. 1 op de 3 relaties loopt stuk. Een (echt)scheiding zet je hele leven op zijn kop. Deed je eerst nog alles samen, nu sta je er alleen voor. Je moet veel praktische zaken regelen zoals woonruimte en verzekeringen en dan is er natuurlijk ook nog het verdriet over het mislukken van je relatie.

Het vraagt energie en veroorzaakt veel stress. Gemiddeld duurt de verwerking van een scheiding 2 tot 3 jaar. Alleen daarom al is het zinvol te leren omgaan met de gevolgen van je scheiding. De module van Mirro helpt je bij het verwerken van je emoties en geeft onder andere handvatten om je partner los te laten en je kind te steunen bij de veranderingen in huis. Zo voorkom je dat negatieve gevoelens je leven gaan beheersen.

Rouwverwerking

Als je iemand verliest, ben je in de rouw. Je rouwt bij een scheiding, maar natuurlijk ook bij het overlijden van een dierbare. Je moet leren leven met het gemis. Ieder doet dat op zijn eigen manier. Over de duur en de intensiteit is dan ook niets te zeggen.

Wie rouwt, brengt zijn gevoelens en gedachten op orde. Op momenten ben je bezig met je verdriet en op andere momenten zoek je afleiding of richt je je op je toekomst. Rouw kan je veranderen als persoon. Daarnaast kan het fysieke klachten opleveren. Je hebt negatieve gevoelens zoals angst en boosheid, maar ook positieve gevoelens zoals liefde en soms ook opluchting.

Je kunt niet goed of fout rouwen, maar het is wel belangrijk om te onderzoeken of jouw manier van rouwen je helpt. De zelfhulpmodule van Mirro ondersteunt je daarbij. Je leert onder meer hoe je lastige gedachten kunt aanpakken, zodat je je beter voelt.

 

De zelfhulpmodule van Mirro biedt tips en oefeningen. Je doorloopt de module zelfstandig of samen met je partner, zonder begeleiding van een zorgprofessional en op het moment dat het jou het beste uitkomt. Hieronder kun je direct doorklikken naar de verschillende modules.